Logotyp krajowe dni pola z datą rozpoczęcia imprezy 3-5 czerwca 2023
Logotyp krajowe dni pola z datą rozpoczęcia imprezy 3-5 czerwca 2023
Zwiedzającym dziękujemy za przybycie!

Strefa Ogrodnictwa

W Strefie Ogrodnictwa zainteresowani znajdą ofertę najnowszych środków produkcji przeznaczonych dla nowoczesnego ogrodnictwa i rolnictwa, a także uzyskają wsparcie specjalistów z instytucji badawczych.

Trzy dojrzałe pomidory

Innowacje w ogrodnictwie

W obszarze dedykowanym ogrodnictwu i sadownictwu będzie można zapoznać się z innowacyjnymi technologiami produkcji owoców, warzyw oraz roślin ozdobnych. Zwiedzającym zostaną przedstawione nowe preparaty biologiczne o działaniu ochronnym i nawozowym, polecane dla upraw ogrodniczych i rolniczych zgodnie z regulacjami Europejskiego Zielonego Ładu. Co więcej, rolnicy będą mogli porozmawiać z fachowcami na temat alternatywnych źródeł dochodu.

– Producenci owoców, roślin ozdobnych i warzyw uprawianych w gruncie lub pod osłonami będą mogli zapoznać się z szeroką ofertą firm. Również rolnicy poszukujący alternatywnych źródeł dochodu na pewno znajdą coś interesującego dla siebie – mówi Stanisław Zabarski, koordynator Strefy Ogrodnictwa.

Strefa Ogrodnictwa w mediach

Konsultacje naukowe

W Strefie znajdzie się również punkt konsultacyjny, gdzie naukowcy praktycy z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu będą udzielali porad związanych z uprawą roślin ogrodniczych w gruncie oraz pod osłonami.

– Konsultacje będą dotyczyły wielu tematów związanych z ogrodnictwem, na przykład systemów nawadniania, nawożenia i żywienia roślin ogrodniczych, przechowalnictwa i przetwórstwa, a także identyfikacji szkodników i sposobów ich zwalczania – wymienia Stanisław Zabarski.

 

System pomiaru i degustacja

Odwiedzający będą mogli również obejrzeć pokaz innowacyjnego systemu AGREUS, czyli pomiaru parametrów klimatyczno-glebowych jako narzędzia optymalizacji nawadniania, ochrony roślin i prac agrotechnicznych. Na stoisku będzie można również skosztować świeżych warzyw i owoców, a także ich przetworzonych wersji.

Sobota, 3 czerwca

9:00 – 17:00 – Prezentacja nowoczesnych środków produkcji i rozwiązań stosowanych w ogrodnictwie; Degustacje produktów ogrodniczych z Wielkopolski

10:00 – 16:00 – Konsultacje fachowe – prof. dr hab. Waldemar Treder (Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach): „Precyzyjne nawadnianie i fertygacja roślin ogrodniczych”

12:00 – Pokaz systemu AGREUS - pomiaru parametrów klimatyczno-glebowych jako narzędzia optymalizacji nawadniania, ochrony roślin i prac agrotechnicznych

Niedziela, 4 czerwca

9:00 – 17:00 – Prezentacja nowoczesnych środków produkcji i rozwiązań stosowanych w ogrodnictwie; Degustacje produktów ogrodniczych z Wielkopolski

10:00 – 16:00 – Konsultacje fachowe – prof. dr hab. Andrzej Komosa (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu): „Nawożenie i żywienie roślin ogrodniczych”

12:00 – Pokaz systemu AGREUS - pomiaru parametrów klimatyczno-glebowych jako narzędzia optymalizacji nawadniania, ochrony roślin i prac agrotechnicznych