9.30 – Rozpoczęcie trzeciego dnia IV Krajowych Dni Pola Sielinko 2023 – Dnia Młodego Rolnika
9:30 – 15:00 – Lekcje pokazowe i warsztatowe dla uczniów
11:00 – 13:30 – Przejście gości VIP po terenie Krajowych Dni Pola Sielinko 2023
15:00 – 15:30 – Rozstrzygnięcie konkursu „Rolniczy QR kod”
15:30 – Zakończenie IV Krajowych Dni Pola Sielinko 2023
Tematyka lekcji pokazowych i warsztatowych dla uczniów:
- Wpływ ochrony fungicydowej na występowanie chorób grzybowych w zbożach ozimych lub rzepaku ozimym
- Sposoby monitoringu szkodników i ochrony organizmów pożytecznych
- Pokaz działania N-testera
- Pokaz mechanicznego odchwaszczania kukurydzy z możliwością oprysku roślin w rzędzie
- Orać, czy nie orać? Spacer przez pola w poszukiwaniu odpowiedzi
- Pokaz pielnika w kukurydzy z PIT Łukasiewicz
- Flora i entomofauna pasów kwietnych
- Gleba w profilu - jak zabiegi agrotechniczne wpływają na morfologię gleb?
- Pokaz siewu bezpośredniego w poplon
- Pokaz skanowania gleby i zautomatyzowanego pobierania prób glebowych
- Pokaz pielnika międzyrzędowego Garford
- Pokaz drona opryskowego w locie (z wodą) oraz pokaz drona multispektralnego
- Mini debata eDwin,
- Pokaz robotów,
- Blok żywność:
- „Nowoczesna technologia produkcji tradycyjnego sera”,
- „Warzywa w lodach i gofrach”,
- „Probiotyki i prebiotyki w produktach mleczarskich”,
- „Surowce roślinne o aktywności antydiabetycznej”,
- Rolnictwo precyzyjne,
- Pokaz Kultur in vitro,
- Jak hodowla roślin zmienia rośliny uprawne - pokaz bioróżnorodności,
- Porady w zakresie identyfikacji agrofagów i ochrony roślin,
- Jak powstają chrupki kukurydziane dla zwierząt?
- Tworzenie innowacyjnego produktu - metoda design thinking,
- Czy w przyszłości przerzucimy się na jedzenie owadów?
- Pokaz lokomobili, ciągników i maszyn rolniczych,
- Ogródek ziołowo-kwiatowy jako element dziedzictwa kulturowego wsi – pokaz połączony z degustacją herbat ziołowych
- Pszczelarz - zawód przyszłości,
- Tkactwo wiejskie,
- Dawny wyrób masła i udój zwierząt,
- Młócenie cepami, mielenie oraz rozdrabnianie ziarna,
- Tworzenie i wykorzystanie kwiatów papierowych na wsi,
- Robienie świec z wosku pszczelego,
- Wyplatanie koszyków i innych przedmiotów z wikliny,
- Rozpoznawanie owadów,
- Wyrób kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej
- Tworzenie biżuterii ludowej z korali, prezentacja regionalnych strojów weselnych,
- Rozpoznawanie roślin zielarskich
- Warsztaty tańca
- Prezentacja bazy online: System Informacji o Gospodarce Żywnościowej (SIGŻ) tworzonej przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa wsi
- Pierwsza pomoc - szkolenie
- Suknia wydaje ludzkie obyczaje ... Wielkopolskie stroje ludowe
- Ludowe przebieranki z warsztatem przebierania się w strój gospodyni z Dąbrówki Wlkp.
- Programowanie aplikacji rolniczych
- Rozpoznawanie roślin energetycznych - warsztaty
- Czytanie faktur za energię elektryczną
- Prezentacja urządzeń Odnawialnych Źródeł Energii
- Szkodliwość gospodarcza najważniejszych gatunków nicieni
- Znacząca rola krzemu organicznego w budowaniu odporności i ochronie roślin
- Prezentacja drobiu ozdobnego
- Pokaz strzyżenia owiec
- Pokaz konny
- Quiz „Poznaj dobrą żywność” oraz degustacje z Podlaskiego Centrum Technologii Rolno-Spożywczych w Szepietowie
- Współczesne narzędzia do pracy doradczej z wykorzystaniem technik teleinformatycznych
- Rozpoznawanie wszelkiego rodzaju ziaren
- Charakterystyczne dla Małopolski produkty regionalne, rodzime rasy zwierząt
- Prezentacja kolekcji nasion roślin uprawnych oraz piór i jaj ptaków hodowlanych
- Budowa ula pszczelego z omówieniem poszczególnych jego części
- Warsztaty z robienia świeczek z węzy
- Rozpoznawanie nasion roślin uprawnych
- Prowadzenie doradztwa w zakresie holistycznego podejścia do integrowanej ochrony roślin
- Prowadzenie doradztwa w zakresie zarządzania wodą w gospodarstwie
- Pszczoły, ekologia, zrównoważona produkcja rolnicza – klucz do przyszłości
- Prezentacja aplikacji wspomagających dobór środków ochrony roślin oraz nawozów w produkcji rolniczej w gospodarstwie
- Pokazy tłoczenia oleju
- Urządzenia do pomiaru wymiany gazowej (gleba-atmosfera). Prezentacja Platformy AgroFossilFree z wykorzystaniem urządzeń mobilnych
- Ryby jako cenne źródło żywności funkcjonalnej
- Tajniki hodowli jedwabnika morwowego – prezentacja owadów oraz materiałów obrazujących możliwości wykorzystania jedwabników i morwy w różnych gałęziach gospodarki
- Warsztaty botaniczne – wprowadzenie do roślin zielarskich oraz krótki kurs posługiwania się profesjonalnymi kluczami do oznaczania roślin
- Zastosowanie promieniowania ultrafioletowego w dezynfekcji skorup jaj spożywczych
- Zagospodarowanie odpadów organicznych z produkcji rolnej i przemysłowej
- Korzyści uczestnictwa w systemie europejskiej rachunkowości rolnej – FADN
- Zapoznanie z grzybami patogenicznymi, możliwość obejrzenia objawów chorobowych na roślinach i zdjęciach, możliwość własnoręcznego zrobienia preparatu mikroskopowego i obejrzenia pod mikroskopem oraz binokularem struktur wybranych patogenów (diagnostyka chorób)
- Warsztaty z budowy „domków dla owadów” i ochrony organizmów pożytecznych
- Prezentacja Platformy Sygnalizacji Agrofagów, możliwość obejrzenia fotografii wykonanych mikroskopem skaningowym, możliwość zapoznania się ze szkodnikami roślin
- Prezentacja i degustacja innowacyjnych, prozdrowotnych produktów
- Wykorzystanie produktów z ras rodzimych w gastronomii
- Prezentacja maszyn zewnętrznych lub naszych
- Pokaz stacji oceny opryskiwaczy
- Pokaz działania deszczowni