Logotyp krajowe dni pola z datą rozpoczęcia imprezy 3-5 czerwca 2023
Logotyp krajowe dni pola z datą rozpoczęcia imprezy 3-5 czerwca 2023
Impreza trwa! Zapraszamy!

9.30 – Rozpoczęcie trzeciego dnia IV Krajowych Dni Pola Sielinko 2023 – Dnia Młodego Rolnika

9:30 – 15:00 – Lekcje pokazowe i warsztatowe dla uczniów

11:00 – 13:30 – Przejście gości VIP po terenie Krajowych Dni Pola Sielinko 2023

15:00 – 15:30 – Rozstrzygnięcie konkursu „Rolniczy QR kod”

15:30 – Zakończenie IV Krajowych Dni Pola Sielinko 2023

Tematyka lekcji pokazowych i warsztatowych dla uczniów:

  • Wpływ ochrony fungicydowej na występowanie chorób grzybowych w zbożach ozimych lub rzepaku ozimym
  • Sposoby monitoringu szkodników i ochrony organizmów pożytecznych
  • Pokaz działania N-testera
  • Pokaz mechanicznego odchwaszczania kukurydzy z możliwością oprysku roślin w rzędzie
  • Orać, czy nie orać? Spacer przez pola w poszukiwaniu odpowiedzi
  • Pokaz pielnika w kukurydzy z PIT Łukasiewicz
  • Flora i entomofauna pasów kwietnych
  • Gleba w profilu - jak zabiegi agrotechniczne wpływają na morfologię gleb?
  • Pokaz siewu bezpośredniego w poplon
  • Pokaz skanowania gleby i zautomatyzowanego pobierania prób glebowych
  • Pokaz pielnika międzyrzędowego Garford
  • Pokaz drona opryskowego w locie (z wodą) oraz pokaz drona multispektralnego
  • Mini debata eDwin,
  • Pokaz robotów,
  • Blok żywność:
    • „Nowoczesna technologia produkcji tradycyjnego sera”,
    • „Warzywa w lodach i gofrach”,
    • „Probiotyki i prebiotyki w produktach mleczarskich”,
    • „Surowce roślinne o aktywności antydiabetycznej”,
  • Rolnictwo precyzyjne,
  • Pokaz Kultur in vitro,
  • Jak hodowla roślin zmienia rośliny uprawne - pokaz bioróżnorodności,
  • Porady w zakresie identyfikacji agrofagów i ochrony roślin,
  • Jak powstają chrupki kukurydziane dla zwierząt?
  • Tworzenie innowacyjnego produktu - metoda design thinking,
  • Czy w przyszłości przerzucimy się na jedzenie owadów?
  • Pokaz lokomobili, ciągników i maszyn rolniczych,
  • Ogródek ziołowo-kwiatowy jako element dziedzictwa kulturowego wsi – pokaz połączony z degustacją herbat ziołowych
  • Pszczelarz - zawód przyszłości,
  • Tkactwo wiejskie,
  • Dawny wyrób masła i udój zwierząt,
  • Młócenie cepami, mielenie oraz rozdrabnianie ziarna,
  • Tworzenie i wykorzystanie kwiatów papierowych na wsi,
  • Robienie świec z wosku pszczelego,
  • Wyplatanie koszyków i innych przedmiotów z wikliny,
  • Rozpoznawanie owadów,
  • Wyrób kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej 
  • Tworzenie biżuterii ludowej z korali, prezentacja regionalnych strojów weselnych,
  • Rozpoznawanie roślin zielarskich
  • Warsztaty tańca
  • Prezentacja bazy online: System Informacji o Gospodarce Żywnościowej (SIGŻ) tworzonej przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa wsi
  • Pierwsza pomoc - szkolenie
  • Suknia wydaje ludzkie obyczaje ... Wielkopolskie stroje ludowe
  • Ludowe przebieranki z warsztatem przebierania się w strój gospodyni z Dąbrówki Wlkp.
  • Programowanie aplikacji rolniczych 
  • Rozpoznawanie roślin energetycznych - warsztaty
  • Czytanie faktur za energię elektryczną
  • Prezentacja urządzeń Odnawialnych Źródeł Energii
  • Szkodliwość gospodarcza najważniejszych gatunków nicieni
  • Znacząca rola krzemu organicznego w budowaniu odporności i ochronie roślin
  • Prezentacja drobiu ozdobnego
  • Pokaz strzyżenia owiec
  • Pokaz konny
  • Quiz „Poznaj dobrą żywność” oraz degustacje z Podlaskiego Centrum Technologii Rolno-Spożywczych w Szepietowie
  • Współczesne narzędzia do pracy doradczej z wykorzystaniem technik teleinformatycznych
  • Rozpoznawanie wszelkiego rodzaju ziaren
  • Charakterystyczne dla Małopolski produkty regionalne, rodzime rasy zwierząt
  • Prezentacja kolekcji nasion roślin uprawnych oraz piór i jaj ptaków hodowlanych
  • Budowa ula pszczelego z omówieniem poszczególnych jego części
  • Warsztaty z robienia świeczek z węzy
  • Rozpoznawanie nasion roślin uprawnych
  • Prowadzenie doradztwa w zakresie holistycznego podejścia do integrowanej ochrony roślin
  • Prowadzenie doradztwa w zakresie zarządzania wodą w gospodarstwie
  • Pszczoły, ekologia, zrównoważona produkcja rolnicza – klucz do przyszłości
  • Prezentacja aplikacji wspomagających dobór środków ochrony roślin oraz nawozów w produkcji rolniczej w gospodarstwie
  • Pokazy tłoczenia oleju
  • Urządzenia do pomiaru wymiany gazowej (gleba-atmosfera). Prezentacja Platformy AgroFossilFree z wykorzystaniem urządzeń mobilnych
  • Ryby jako cenne źródło żywności funkcjonalnej
  • Tajniki hodowli jedwabnika morwowego – prezentacja owadów oraz materiałów obrazujących możliwości wykorzystania jedwabników i morwy w różnych gałęziach gospodarki
  • Warsztaty botaniczne – wprowadzenie do roślin zielarskich oraz krótki kurs posługiwania się profesjonalnymi kluczami do oznaczania roślin
  • Zastosowanie promieniowania ultrafioletowego w dezynfekcji skorup jaj spożywczych
  • Zagospodarowanie odpadów organicznych z produkcji rolnej i przemysłowej
  • Korzyści uczestnictwa w systemie europejskiej rachunkowości rolnej – FADN
  • Zapoznanie z grzybami patogenicznymi, możliwość obejrzenia objawów chorobowych na roślinach i zdjęciach, możliwość własnoręcznego zrobienia preparatu mikroskopowego i obejrzenia pod mikroskopem oraz binokularem struktur wybranych patogenów (diagnostyka chorób)
  • Warsztaty z budowy „domków dla owadów” i ochrony organizmów pożytecznych
  • Prezentacja Platformy Sygnalizacji Agrofagów, możliwość obejrzenia fotografii wykonanych mikroskopem skaningowym, możliwość zapoznania się ze szkodnikami roślin
  • Prezentacja i degustacja innowacyjnych, prozdrowotnych produktów
  • Wykorzystanie produktów z ras rodzimych w gastronomii
  • Prezentacja maszyn zewnętrznych lub naszych
  • Pokaz stacji oceny opryskiwaczy
  • Pokaz działania deszczowni

Dzień Młodego Rolnika w mediach